Klikk her for å lese mer

mandag, november 14, 2005

En ny fransk revolusjon?

Det er noe uvirkelig over å se den voldsbølgen som nå ruller over Frankrike - et kulturens sentrum, et sted man reiser for å oppleve historie, natur og kultur av mest interessante slag. Like overrasket virker de politiske myndighetene i landet, som svarer med unntakstilstand og portforbud. De analyser de gjør seg beholder de stort sett for seg selv.Men desto mer kommenterer bedrevitere i Norge fra høyre- og venstresiden utviklingen. Det er for lite hensyn til innvandrerungdommens behov, arbeidsløshet og likegyldighet fra de rike, hvite elitistenes side (venstresiden). Det er for lite markedsøkonomi - den "sosialistiske velferdsstaten" har spilt fallitt (ytre høyresiden).

Er sannheten som vanlig midt imellom? Herodotus velger i stedet et europeisk perspektiv:Konflikten har utvilsomt noe å gjøre med problematikken rundt muslimske innvandrere å gjøre, som ikke føler seg velkomne eller vellykkede i det franske samfunn. Men dette er en konflikt som har vart lenge. Røttene finner vi i det gamle franske koloniriket, i Algeriekrigen og i den senere store innvandringsbølgen fra det tidligere imperiet som satte fransk "mission civilisatrice" i revers. Frankrike har hatt noen fordeler: Man har en berømt kultur det er åpent for alle å ta del i - snakker man fransk er man "franskmann". (I motsetning til andre, mer lukkede kultursirkler - som den norske). Den spenningen som etterhvert oppsto mellom etniske franskmenn og muslimske innvandrere med dertil hørende rasisme, hat mot et avvisende "vertsland" og seier til Le Pen og hans drabanter i lokalvalgene er en funksjon av frykt for noe nytt, sosiale problemer som i alle land gir seg utslag i motvilje mot fremmedfolk som "stjeler jobbene (og damene) våre" og en motvilje mot myndighetene som aldri gjør noe.

Ingenting av dette er nytt. Men det nye er at man har et EU som - dersom man er villig til å bruke dette nye verktøyet - kunne arbeide for i fellesskap skape europeiske løsninger på problemene. Problemene er nemlig ikke nasjonale - det ser vi av at bilbrenningen alt har spredt seg til Tyskland og Belgia, for ikke å snakke om innvandreruro i mange andre land. Man må være villig til å se at problemer som er felles også må løses i fellesskap. Europeisk integrasjon for å finne felles løsninger tror jeg er svaret. Dette krever at man gjør mer for å skape et felles arbeidsmarked, en felles økonomisk plattform for å skape arbeidsplasser og mer effektive kampanjer for å endre holdninger til innvandrere - fra en utgiftspost på sosialbudsjettene til en viktig arbeidskraft som bidrar til å styrke Europas økonomi. Det trenges ikke flere konferanser og komiteer av velmenende eksperter - det trenges direkte politiske tiltak med virkekraft over hele EU.

Dette krever at man setter de nasjonale særinteressene til side og begynner å innse at EU er der som en felles politisk plattform som har et potensiale i seg til å løse felles problemer. Som Benjamin Franklin sa det da noen forkynte at "nå gjelder det å henge sammen!": "Ja, det er utvilsomt bedre enn å bli hengt hver for oss.." - Da er det sørgelig at Frankrike etter folkeavstemningen om EUs grunnlovstraktat valgte å vende seg bort fra det europeiske felleskap der de har hatt en lederrolle sammen med Tyskland og drive en innadvendt politikk for å skape mer arbeidsplasser - noe de åpenbart ikke har lyktes med. Man overlot til EU selv å arbeide for mer entusiasme overfor det "europeiske prosjekt". Men EU er ikke mer enn summen av medlemslandene, og bidrar ikke disse til å styrke en europeisk identitet nytter ikke tiltak fra Brussels side alene. Et annet problem er at de europeiske lederne ikke er av samme kapasitet som på Kohls og Mitterands tid, ved siden av at man har en EU kommisjon som er svakere enn på mange år. Barroso har ikke vist seg som noen ny Jacques Delors. Storbritannia har ikke tatt noe grep for å lede Europa, mye takket være arven fra Thatcher.Arbeid, sosial sikkerhet, kamp mot diskriminering og europeisk fellesskap hører uløselig sammen.

De gamle modellene funker ikke lenger, hverken gammelliberalisme, gammelsosialisme eller gammel nasjonalisme. Det er nødvendig å være bevisst på EU som en eksponent for en felles europeisk arv. Denne kulturarven er eldre enn nasjonalstaten, viktigere enn lokale pragmatiske politiske interesser. Mitt syn på staten er at den er et uttrykk for en naturlig utvikling og at dens rolle er å sørge for like muligheter for alle, samtidig som den skal ha en rolle som beskytter av borgernes interesser. Dette er en modell det nå er på høy tid at man overfører til EU. Europeiske felles tiltak vil være nødvendig for å snu voldsspiralen.Da er det jo selvsagt trist at Norge er utenfor det politiske samarbeidet i EU, men det er en annen sak...


klikk her for å lese mer!

torsdag, november 10, 2005

Men Stoltenberg, da!

Det er sørgelig å høre den samme mannen som fikk stående applaus på Europabevegelsens årsmøte for sin EU-entusiasme, stå i dag og forsvare den rødgrønne regjeringens trusler om bruk av det feilaktige begrepet "vetorett" overfor EU.

For å repetere noen grunnleggende kjensgjerninger: Det finnes ikke noen vetorett men en rett til å reservere seg fra EFTA-landenes side innen EØS mot direktiver - gitt at alle de tre landene er enige. Norge kan ikke reservere seg alene. Og bruker man denne retten settes den aktuelle del av EØS avtalen ut av kraft. Og for det tredje; det er så vidt vites ingen i EU som har stor interesse av å videreføre det som ses på som en særrettighet for rike og egoistiske nordmenn som ikke vil ta sin voksne del av de utfordringer det europeiske fellesskap står overfor. Eller mer direkte sagt - bruk av denne retten er en bønn om å få ødelagt EØS avtalen som er Norges - stadig mer frynsete - tråd til EU.
Alt dette vet Stoltenberg, og forhåpentlig også hans partifelle og utenriksminister. Sistnevnte skrev nylig i Dagsavisen at ” Vi har en reservasjonsrett i EØS-avtalen. Den er selvsagt ikke der til pynt. Den kan om nødvendig brukes etter at vi nøye har vurdert konsekvensene”.
- Det virker som det er viktigere å tekkes nei-partiene SV og SP ved å bruke ord og fakter som må virke svært negativt på utenlandske observatører som interesserer seg for norsk debatt. "Vi skal ha flere venner", uttaler Stoltenberg. Da er det ikke smart å utfordre EU på en slik måte!

Nei-sidens fanebærere i regjeringen har et bilde av vårt lands betydning som er direkte patetisk - da er det viktig at Arbeiderpartiet som viktigste regjeringspartner uttaler seg på landets vegne på en måte som viste at i det minste de har begrep om virkelighetens verden. Europa er i en krise, noe den sosiale uroen som preger Frankrike er et eksempel på. Men problemene kan ikke løses av en nasjon alene - skigardens tid er omme i vår verdensdel. Desto mer beklagelig er det at vi da har en regjering som tror de må rasle med sabelen mot EU for å vinne folkets tillit. Det eneste Stoltenberg vinner på dette er mer uvilje fra våre viktigste handelspartnere og et hoderystende sarkastisk sukk fra oss som trodde at iallfall Arbeiderpartiet var ledet av folk med utenrikspolitisk gangsyn..


klikk her for å lese mer!