Klikk her for å lese mer

tirsdag, oktober 10, 2006

Valg om et år - hva med EU?

Det er ennå et fredelig mellomvalgår og de fleste roer seg med at statsbudsjettet er det mest politiske som skal skje i år. Enkelte har startet valgkampen og sender ut små pamfletter eller store aviser. Felles for dem alle, røde og blå og mellomsjatteringene, er at de ikke nevner EU. Nå blir jo dette et kommunevalg, tenker man vel da, og da er vel EU ikke et tema?
Vel, det var knapt nok et tema under stortingsvalget i fjor. Men dette er ikke poenget - EU er en såvidt stor del av hverdagen - også på kommuneplan - at man må være politisk nærsynt for ikke å se det.

EU har for eksempel en stor betydning for Oslo-regionen som handelspartner, både som økonomisk fellesskap og bilateralt med medlemslandene. EUs lovgivning har for eksempel ført til at busser i de store byene nå er tilgjengelige for funksjonshemmede. Ny lov om offentlige anskaffelser som kommer den 1. januar 2007 vil tvinge innkjøpere av varer og tjenester til å tenke miljø og universell utforming, ved siden av pris alene. Denne loven kommer også fra EU. Kort sagt - det er mye i vår kommunale og lokale hverdag som bestemmes eller influeres av EU - uten at vi har påvirkning på beslutningsprosessen som ligger bake lovgivningen! Burde ikke dette plage ja-partiene?

Man kan alltids velge å se en annen vei eller late som alt er som før. Men du ser sjelden strutser vinne valgkamper.


klikk her for å lese mer!