Klikk her for å lese mer

torsdag, november 10, 2005

Men Stoltenberg, da!

Det er sørgelig å høre den samme mannen som fikk stående applaus på Europabevegelsens årsmøte for sin EU-entusiasme, stå i dag og forsvare den rødgrønne regjeringens trusler om bruk av det feilaktige begrepet "vetorett" overfor EU.

For å repetere noen grunnleggende kjensgjerninger: Det finnes ikke noen vetorett men en rett til å reservere seg fra EFTA-landenes side innen EØS mot direktiver - gitt at alle de tre landene er enige. Norge kan ikke reservere seg alene. Og bruker man denne retten settes den aktuelle del av EØS avtalen ut av kraft. Og for det tredje; det er så vidt vites ingen i EU som har stor interesse av å videreføre det som ses på som en særrettighet for rike og egoistiske nordmenn som ikke vil ta sin voksne del av de utfordringer det europeiske fellesskap står overfor. Eller mer direkte sagt - bruk av denne retten er en bønn om å få ødelagt EØS avtalen som er Norges - stadig mer frynsete - tråd til EU.
Alt dette vet Stoltenberg, og forhåpentlig også hans partifelle og utenriksminister. Sistnevnte skrev nylig i Dagsavisen at ” Vi har en reservasjonsrett i EØS-avtalen. Den er selvsagt ikke der til pynt. Den kan om nødvendig brukes etter at vi nøye har vurdert konsekvensene”.
- Det virker som det er viktigere å tekkes nei-partiene SV og SP ved å bruke ord og fakter som må virke svært negativt på utenlandske observatører som interesserer seg for norsk debatt. "Vi skal ha flere venner", uttaler Stoltenberg. Da er det ikke smart å utfordre EU på en slik måte!

Nei-sidens fanebærere i regjeringen har et bilde av vårt lands betydning som er direkte patetisk - da er det viktig at Arbeiderpartiet som viktigste regjeringspartner uttaler seg på landets vegne på en måte som viste at i det minste de har begrep om virkelighetens verden. Europa er i en krise, noe den sosiale uroen som preger Frankrike er et eksempel på. Men problemene kan ikke løses av en nasjon alene - skigardens tid er omme i vår verdensdel. Desto mer beklagelig er det at vi da har en regjering som tror de må rasle med sabelen mot EU for å vinne folkets tillit. Det eneste Stoltenberg vinner på dette er mer uvilje fra våre viktigste handelspartnere og et hoderystende sarkastisk sukk fra oss som trodde at iallfall Arbeiderpartiet var ledet av folk med utenrikspolitisk gangsyn..