Klikk her for å lese mer

onsdag, mai 10, 2006

EUs utvidelse - en suksess?

Det skorter ikke på negative kommentarer om hvorvidt utvidelsen av EU var en suksess eller ikke. Alt fra økte skattebyrder til oversvømmelse av polske rørleggere og baltiske prostituerte har vært anført som negative konsekvenser og et bevis på at utvidelsen var prematur og ødeleggende for folks oppslutning om EU i de gamle EU15-landene. Herodotus kan selv huske den gangen Eurostat publiserte meningsmålinger der så lite som 40% av velgerne i f.eks. Tyskland støttet utvidelsen, mens 70 % støttet at Norge skulle bli medlem! Det var den gang folk ennå husket at vårt land eksisterer.. :-)

Nå har imidlertid Europakommisjonen gitt ut en rapport ved navn "Enlargement, two years later: An economic evaluation, laget av DG Economic and Financial Affairs. Rapporten kan nok på mange virke som et mottrekk mot all kritikken mot utvidelsen, men EU svarer med kalde fakta: Kun 1-1,5 % jobber er "tapt" for de gamle EU-landene til de nye ved relokalisering. Investeringer i de nye landene er hovedsakelig et resultat av provatisering og ikke ved at virksomheter er flyttet fra gamle til nye EU-land. På dette vis mener Kommisjonen å avvise trusselen om sosial dumping som resultat av utvidelsen. Andre tall som legges på bordet er at de nye medlemsland har en årlig vekstrate på 3,75 % og inntekt per capita har steget fra 1997-2005 fra 44 % av EU-gjennomsnittet til 50 %. Utenlandske investeringer står for 40 % av brutto nasjonalproduktet i de nye medlemslandene - for 10 år siden var tallet ca. null. Man søker også å påvise at utvidelsen også gir fortjeneste for de gamle EU15 landene; for eksempel har våre driftige medskandinaver i Danmark fått opprettet 35 000 nye jobber i eget land knyttet til utvidelsen.

Det spørs om rapporten blir folkelesning nok til å redusere folks "polakkskepsis", men det er interessante tall å arbeide med. Helt fra det gamle EEC har man jobbet med lovgivning og tiltak for utjevning i Europa for å hindre nettopp "sosial dumping" ved overflytting av arbeidsplasser - den gang i 1957 til Syd-Europa. Det var nettopp derfor EEC/EU fikk en sosialpolitikk fra den første dag (18 av 248 artikler i Romatraktaten men dog..) for å gi felles regler for arbeidsmiljø og sikkerhet på arbeidsplassene.
I dag er EU i ferd med å bli en større sosialpolitisk aktør og en god sosialpolitikk regnes i dag som forutsetningen for EUs konkurransedyktighet - ikke et biprodukt av vekst. Dette må Øst-Europa forholde seg til på lik linje og sannsynligvis vil dette ha samme effekt på å motvirke sosial nød og ulikhet i øst som det i sin tid hadde i Irland, Spania, Portugal og Hellas. Nå er det EUs utfordring å spre mer informasjon om de faktiske konsekvenser og i mer popularisert versjon enn tørre rapporter!