Klikk her for å lese mer

onsdag, januar 11, 2006

EU 1 - flyselskapene 0


Det er til å gråte over (se for eksempel bildet) når flyselskapene i Europa må ta hensyn til passasjerene sine og erstatte dem for tort og svie!

EF-domstolen har i en viktig dom den 10. januar gått imot flyselskapenes klagesak i forbindelse med det vedtatte direktivet om rettigheter for flypassasjerer. Dette betyr at man ikke kan skalte og valte - nekte ombordstigning og lage svære forsinkelser - uten at passasjerene har rett til assistanse, og i verste fall erstatning. Herodotus har selv arbeidet i flere år med rettigheter for passasjerer med funksjonsnedsettelser i EU. Nå er disse rettighetene både nedfelt i det omstridte vedtatte direktivet om flypassasjerers rettigheter, og vil bli ytterligere styrket i et nytt direktiv som vil nekte flyselskapene å diskriminere flypassasjerer på grunnlag av deres funksjonshemning.

Hvorfor er dette et problem? Fordi Europakommisjonen en gang fikk en oversikt over hva slags diskriminering mennesker med funksjonshemninger faktisk møter når de skal ut å fly med et europeisk selskap: Air France krevet egenerklæring fra rullestolbrukere om at de forpliktet seg til ikke å være til sjenanse for sine medpassasjerer.. En tysk familie fikk rettens medhold om at pakketuren deres var "kvalitativt ødelagt" fordi det satt psykisk utviklingshemmede i kabinen... Icelandair nekter blinde å reise uten ledsager.. av "sikkerhetshensyn.".. Dette og mer til gjør at mange av Europas 50 millioner funksjonshemmede kvier seg for å reise, av frykt for ydmykende behandling.

Et annet problem er retten til assistanse uten å måtte betale for det. Sippedokka på bildet er sjef for et selskap som krevde ekstra betaling fra en rullestolbruker på London Stanstead for å hjelpe ham til å komme seg frem på flyplassen. Han bestred dette kravet og Ryanair ble dømt etter den britiske antidiskrimineringsloven, som slo fast at man ikke kan straffe funksjonshemmede for at de trenger hjelp med ekstra avgifter. Ryanair svarte med å erklære at "prisene for alle passasjerer dessverre må settes opp fordi de var tvunget til å gi gratis hjelp til funksjonshemmede". Ryanair truet også med å boycotte Dublin lufthavn en gang de ville innføre det samme kravet. Dublin Airport ga seg, men nå blir det bare verre, for EU blander seg inn med rettighetslovgivning og kaller forskjellsbehandling diskriminering. Hvor skal det ende?


klikk her for å lese mer!