Klikk her for å lese mer

mandag, januar 22, 2007

Nasjonalisme

Romania og Bulgaria gjør som fem av de "gamle" 25 medlemslandene, og lar noen nasjonalistiske partier være blant deres representanter i Brussel. Margot Wallstøm sier i sin blog at gruppen Identitet, Tradisjon og Suverenitet er en "chilling wind from nationalistic, extremist and xenophobic forces that unfortunately dwells in different corners of Europe.This reminds us of our basic, common task: to defend and deepen DEMOCRACY!" De aller fleste meninger og ytringer er tillatt i demokratiske stater, og vi tar debatten med høyreekstreme krefter på gata, i aviser og nå også i våre parlamenter.

Samtidig melder flere medier, så som FT Deutscland og Dagsavisen at nasjonalistene vant valget i Serbia, men at de pro-vestlige og demokratiske kreftene fikk flertall og danner regjering. I min ordbok er det de som får flertall som vinner valget, selv om andre partier har aldri så mye fremgang. Europabevegelsen i Oslo heier selvsagt på alle som jobber for fred og samling i Europa, og gratulerer president Boris Tadic med gjenvalg.

Tanken bak Europas samling må fortsatt formidles og kjempes frem, og nasjonalistenes EU-skepsis viser at jasiden står på riktig side i kampen om verdiene. Vil du være med, send en mail til oslo(at)jasiden.no.

4 Comments:

At tirsdag, 23 januar, 2007, Blogger Rina Mariann Hansen said...

Hei Lars og dere andre unions-tilhengere. Støtten til demokrati,fred og forsoning er vel nokså universal i Oslo, uavhengig av EU-syn?

 
At tirsdag, 23 januar, 2007, Blogger Rina Mariann Hansen said...

(i norge, mente jeg vel...nuvel)

 
At onsdag, 24 januar, 2007, Anonymous Anonym said...

Hei Rinus,

vi på ja-siden synes ofte ikke et ja til fred, forsoning og samarbeid henger så godt sammen med et nei til eu. Nei-folk jeg kjenner ikke er noe mer for krig enn det jeg er. Men jeg tror det blir mindre fred og forsoning i verden om hele Europa skulle gjøre som oss - prøve å være lysende eksempler utenfor, og å være mer opptatt av å kunne reservere seg mot andres idéer og direktiver enn å gå inn i forsamlingen og ta ordet. Mange av de partiene og bevegelsene her i Europa som er mot EU, er også ganske nasjonalistiske og fremmedfiendtlige. Det er ikke et inspirerende selskap.

Når din mann er i Bosnia, er han under EU-kommando. Så husholdningen deres bidrar mer til EUs arbeid for forsoning enn de aller, aller fleste ja-folk gjør. Selv om du sier nei til norsk medbestemmelse over hvor ferden skal gå og hvor Steffen skal sendes.

 
At torsdag, 25 januar, 2007, Blogger Rina Mariann Hansen said...

Hei Lars.
Jeg tror at fred og forsoning er noe de fleste i Norge er for, uansett, jeg da.
Jeg tror forsåvidt at samarbeid mellom stater fremmer forståelse og toleranse, derigjennom også fred. Norge er vel, trass i at vi fortsatt er utenfor eu, et av de landene i verden som bidrar sterkest til fred og utvikling - gjennom økonomisk støtte, tilstedeværelse, megling, innsats i FN osv.

Du vet antakelig også at ditt argument om at norge bør bestemme hvor vi deltar (i siste avsnitt) ikke er helt presist. Norge bestemmer selv hvor vi deltar, både militært og sivilt, uavhengig av om det er udner EU-, NATO- eller FN-kommando. Slik må det jo være ut fra både utfra politiske og faglige vurderinger...

Forøvrig er det mange land som deltar i f.eks Eufor, som ikke er "EU proper" (hmm...norsk term?), som norge, eller som samveldestater, som Canada, Chile etc

 

Legg inn en kommentar

<< Home