Klikk her for å lese mer

onsdag, november 29, 2006

Ny samarbeidsavtale mellom Russland og EU?

Bush så inn i Putins øyne og så en god mann. Siden den gang har flere som er kritiske til Putin blitt drept, så som journalisten Anna Politkovskaya og den tidligere spionen Alexander Litvinenko. Men Putin kan også spøke, hvertfall var det ment å være morsomt da han sa at alle misunner Israels president fordi han har voldtatt noen av sine ansatte...

Putin kan være glad at olje- og gassleveranser likevel gir ham gode kort på hånden når EU og Russlands partnerskapsavtale trolig skal reforhandles. Centre for European Policy Studies skrev i en "policy brief" i mai (nr. 103) kalt Ny avtale mellom EU & Russland: Hvorfor, hva og når at dagens avtale utløper i å. Den ble undertegnet tidlig på 90-tallet og det er mange grunner til å se på avtalen på nytt. Alternativene de drøfter er alt fra å ikke ha noen avtale i det hele tatt til å ha en langt tettere og mer forpliktende avtale. Både EU og Russland er misfornøyd med status quo, noe som gjør at "Elefanten og bjørnen prøver igjen", for å si det med en bok de nettopp ga ut om samme temaet (PDF).

Samtidig melder EU om en ny giv i den nordlige dimensjon, med økt satsing på miljø og den sosiale situasjonen i nordvest-russland. Her er Norge og Island også med i samarbeidet.