Klikk her for å lese mer

onsdag, november 22, 2006

EU gir helt ren energi


EU betaler halvparten av et forsøksanlegg for fusjonskraft i Frankrike. Lykkes forsøket, kan menneskene om tjue til tretti år få ubegrenset ren energi, skriver forskning.no. Avtalen ble undertegnet i Paris tirsdag 21. november av Sør-Korea, Kina, Russland, EU, USA, India og Japan. Anlegget har vært planlagt siden 1985, men uenighet om fordeling av kostnadene har stoppet planene.

Det som skjer i fusjonskraftverket er at to hydrogenatomer smelter sammen til ett heliumatom, og at litt av massen blir til mye energi. Einsteins ligning E=MC2 tilsier at Norges energibehov ett år kan dekkes med en masse som tilsvarer bare noen liter med vann. Det er flere hundre ganger mindre radioaktivt enn et kjernekraftverk, og radioaktiviteten brytes raskt ned. Fusjonskraft er fullstendig fritt for forurensing. "Hvis fusjonskraft blir kommersielt lønnsom, vil menneskene ha skaffet seg en uuttømmelig, ren energikilde og en gang for alle løst energikrisa. Det er derfor så store summer pøses inn i denne teknologien, selv om veien fram til lønnsom fusjonskraft er lang", skriver forskning.no videre.

For en nei-side som mener EU er roten til alt ondt hadde det vel vært å foretrekke om vi fortsatte å forurense hver for oss, i stedet for å finne løsninger i fellesskap?