Klikk her for å lese mer

tirsdag, november 21, 2006

Tjenestedirektivet: Seier for fagbevegelsen

Dette begraver "Bolkestein" en gang for alle, er en suksesshistorie for fagbevegelsen og et eksempel på et godt samarbeid med Europaparlamentet. Dette sa den europeiske faglige samorganisasjon, altså LOs moderorganisasjon i Europa, da tjenestedirektivet ble vedtatt. . De vil selvsagt jobbe videre med direktivet, og passe på hvordan tolkningene av det blir. BBC har en god gjennomgang av direktivet, og EU-kommisjonen presenterer arbeidet med å skape et indre marked for tjenester her. Bergens Tidende sier at motstanden mot tjenestedirektivet har forstummet i resten av Europa, og at Fagbevegelsens demonstrasjon under Parlamentets første behandling gikk over i en seiersfest. Nei til EU melder derimot at Parlamentet vedtok direktivet uten å gjøre reelle endringer...

3 Comments:

At tirsdag, 21 november, 2006, Blogger Ronny K said...

Direktivet er et fremforhandlet kompromiss som har et innhold som er svært ullent og som alle forhandlingsparter i EU har tolket til "sin" fordel. Blant annet er det svært uklart hvor mye av
opprinnelseslandsprinsippet som er igjen i den foreliggende teksten.

Det er derfor å vente at den egentlige avgjørelsen omkring hva tjenestedirektivet betyr for lønns- og arbeidsforhold i Norge og Europa, ikke vil bli avgjort før direktivet har gått runden innom EF-domstolen.
Med tanke på de avgjørelsene den domstolen tidligere har truffet, er det høyst uklart, og kanskje heller tvilsomt om en slik avgjørelse vil gå i favør av arbeidstakerene.

Resultat et av en slik politikk er en overføring av beslutningsmyndighet fra folket til domstolene. Sånn sett fungerer tjenestedirektivet som en trojansk hest, som innfører sosial dumping via en bakvei, uten at de reelle konsekvensene noen gang er oppe i en demokratisk prosess.

 
At tirsdag, 21 november, 2006, Blogger Lars Mediaas said...

Alle har ikke tolket direktivet til sin fordel.
UNICE; eller NHO i Europa
mener behandlingen av direktivet har gitt
et dårligere resultat
enn det opprinnelige Bolkestein-direktivet.

Noen saker vil nok bli brakt inn for domstolene. Uten tjenestedirektivet hadde de måttet avgjøre sakene på bakgrunn av de lovene som allerede er vedtatt. Jeg tror det er større sjans for at polakker i Norge ville fått polsk lønn og ikke norsk lønn uten tjenestedirektivet.

 
At torsdag, 23 november, 2006, Blogger Ronny K said...

Selvsagt mener UNICE at det er dårligere enn det opprinnelige, men samtidig har Malcolm Harbour fra den konservative gruppen uttalt i EU-parlamentet at "Når det gjelder Artikkel 16 (om opprinnelseslandsprinsippet) har vi ikke endret substansen i denne." og en Rapport fra Ny Agenda i København sier at 80% av opprinnelseslandsprinsippet er igjen.

Opprinnelseslandsprinsippet gjør det tilnærmet umulig for nasjonale myndigheter å føre kontroll med tjenester som utføres i landet, og åpner slik for mye mer sosial dumping - ikke mindre. Det er nettopp derfor fagbevegelsen har slåss så hardt mot det. Når "Euro-LO" nå forsvarer kompromisset, er det en del av en kamp om fortolkningsmakten om de svevende formuleringene - EU-land har nemlig ikke mulighet til å reservere seg. Det har vi, og det bør vi benytte oss av!

 

Legg inn en kommentar

<< Home