Klikk her for å lese mer

onsdag, november 08, 2006

Feng-shui grunnlov

En grunnlov for EU er en god idé, men forslaget vi fikk var dårlig. Det mente flertallet av franskmenn og nederlendere. Jeg ville også ha stemt nei til den, fordi den ikke bare inneholder selve grunnloven og tegner opp hvordan EUs institusjoner skal fungere. Den ville ha gjort politiske vedtak til grunnlov, i stedet for å la skiftende flertall i Europaparlamentet vedta den politikken de ønsker. Mannen som ledet arbeidet med å skrive grunnloven slåss for teksten han har laget. Men når den først er nedstemt, må han innse at slaget er tapt. Vi som er for EU og vil ha et demokratisk Europa, må stoppe både han og Tysklands kansler Merkel!

Grunnloven er ikke bare en grunnlov, men en menneskerettighetserklæring (som allerede er vedtatt), en sammenstilling av alle EUs traktater (som jo er vedtatt hver for seg) og en ekstremt detaljert beskrivelse av hvordan EU skal fungere. Man ville for eksempel grunnlovsfeste at regnskapsåret følger kalenderåret og at alle institusjonene skal levere inn budsjettforslag 1. juli hvert år. Sikkert klokt nok, men ikke nødvendig å grunnlovsfeste. Enda viktigere er det at alle traktatene inneholder mye politikk, og Europaparlamentet bør stå fritt til å vedta en annen politikk senere når flertallet er annerledes. Med det forkastede grunnlovsforslaget ville traktatene blitt "hugget i sten".

Frankrikes tidligere president Valery Giscard d'Estaing, vil derimot ikke gi slipp på teksten. På et fransk nettsted for Europanyheter sier han det er helt meningsløst å lage en minigrunnlov, uten å argumentere noe mer for hvorfor det er det. Men han sier at fordi nesten alt jo er vedtatt allerede og enigheten stor om det meste, krever det ikke så mye å få vedtatt alt. I følge ham dreier egentlig hele uenigheten seg om hvorvidt man skal ha roterende formannskap eller ei... Heldigvis er alle dagens franske presidentkandidater uenige med ham. Konservative Sarkozy har gått i bresjen for en mini-grunnlov, og noe av det samme står i programmet til Segolene Royal (bildet) og de andre sosialistkandidatene.

Det som virkelig er trist, er at ingen bryr seg om hva Norge mener. Vi står uten stemmerett i Europa.